Okowity
Podole Wielkie
rocznik 2023

Okowity Podole Wielkie rocznik 2023

Każda butelka to historia

Sezon 2023 nas nie rozpieszczał. Był po prostu bardzo trudny.
Pamiętajmy, że zboża zostały posiane jesienią 2022, a więc w pierwszym roku wojny na Ukrainie.
Rolnictwo odczuło ten konflikt bardzo dotkliwie. Problemy były ze wszystkim od materiału siewnego po nawozy. Ceny szybowały do rekordowych poziomów.
A potem przyszedł maj… I do Podola Wielkiego zawitała 2 miesięczna susza. Taka prawdziwa, zupełnie bez opadów.
Każdego dnia wstawaliśmy rano i patrzyliśmy jak rośliny na polach po prostu schną.
W lipcu spadł pierwszy upragniony deszcz. Ale jak już zaczął, to się nie zatrzymał. Żniwa były jednymi z najtrudniejszych w naszej historii. 
Plony dramatycznie niskie, a wojenne wahadło wychyliło się w drugą stronę i ceny zbóż runęły na łeb na szyję.
Przyszły wykopki i ziemniaki zebraliśmy dość sprawnie, choć podobnie jak w przypadku zbóż ilości były zdecydowanie poniżej średniej.

Na koniec jednak udało nam się zamienić ten cały trud i znój w coś pięknego. Trzymając butelkę okowity 2023 i dociera do nas świadomość, że przeszła ona przez ręce praktycznie wszystkich w Podolu Wielkim. Czasem w formie ziarna na siew, czasem jako zboże czy ziemniaki. Inni stworzyli zacier, kolejni destylat. Ktoś wlał płyn do butelek. I tak sobie myślimy, że w Podolu Wielkim każda butelka to historia, tak naprawdę.

Patronka okowit rocznik 2023

Najważniejsi są ludzie

Patronką rocznika 2023 okowit Podle Wielkie jest Pani Ewa Jaroszewicz.
Pani Ewa jest Podolanką (tu się wychowała i mieszkała), choć urodzoną w Słupsku. Już w wieku 17 lat zaczęła pracę w Stacji Hodowli Roślin, przy podolskim PGR.
W Gorzelni pracuje od 18 lat, na zmianie najczęściej ze swoim mężem Zdzisławem. Poznali się podczas zabawy w Pobłociu i teraz już zawsze razem, i życiu i w pracy. Mają syna Marcina.
Pani Ewa jest odpowiedzialna za nadzór i kontrolę procesu technologicznego produkcji destylatu ziemniaczanego, czyli za zacieranie, fermentację oraz destylację.
Wolny czas najchętniej spędza w ogródku wśród kwiatów i własnoręcznie uprawianych warzyw.
Jak sama mówi najchętniej by stamtąd nie wychodziła… no chyba, że na grzyby 🙂

Bardzo dziękujemy, że zgodziła się Pani, uczyniła nam zaszczyt i została Patronką rocznika 2023 okowit Podole Wielkie

Okowita Ziemniak VR808 2023

Po raz pierwszy oficjalnie możemy napisać OKOWITA ZIEMNIACZANA. Dlaczego? Byliśmy inicjatorem nowej definicji okowity ziemniaczanej w Unii Europejskiej. Jesteśmy bardzo dumni z tego faktu!

To nie koniec debiutów w roczniku 2023.  Po raz pierwszy do produkcji ziemniaczanego destylatu użyliśmy odmiany VR08. Ta maszynowo brzmiąca odmiana to mączny ziemniak.  Jest duża szansa, że próbowaliście go Państwo pod nieco inną postacią – chipsów ziemniaczanych. 

Notka degustacyjna:
Nos: skórka ziemniaka, chrzan, mokra ziemia, piwnica
Usta: sól, nuty mineralne, tarty ziemniak, cierpkie jabłka
Finisz: wytrawny, chrzan, pieprz, ziele angielskie
Patronką rocznika jest Pani Ewa Jaroszewicz, Operatorka procesu technologicznego w gorzelni.

 

Okowita Ziemniak Alterego 2023

Co roku nasi gorzelnicy przygotowują dwie wersje okowity ziemniaczanej: ten sam surowiec, ta sama odmiana, to samo pole, ten sam zbiór, ale dwa zupełnie różne profile smakowe.  Chcemy pokazać, że sztuka gorzelnicza ma bardzo istotny wpływ na finalny destylat. Surowiec nie determinuje finalnego efektu. Kontrola nad surowcem już na etapie zacierania, później fermentacji i destylacji pozwala uzyskać inny efekt końcowy. To jest naszym zdaniem właśnie wiedza, pasja i sztuka rzemieślnicza.

NOTKA DEGUSTACYJNA:
Nos: tarty ziemniak, nuta cytryny, delikatny dym tytoniowy
Usta: toffie, orzech laskowy, kakao
Finisz: mineralno-słodki, biały pieprz, skórka jabłka, pestki
Patronką rocznika jest Pani Ewa Jaroszewicz, Operatorka procesu technologicznego w gorzelni

Okowita Żyto 2023

Żytnie destylaty mają wspaniałą historię w polskiej tradycji gorzelniczej. To właśnie żytniej okowity używamy do zalewania kolejnych beczek po węgierskim winie z regionu Tokaj, tworząc historyczną starkę. Tegoroczny destylat jest wyjątkowo intensywny, o wyraźnych nutach orzechowych, z długim, wspaniałym wytrawnym finiszem.

NOTKA DEGUSTACYJNA:
Nos: Intensywny, jabłko, prażone żyto, mus jabłkowy
Usta: dojrzałe jabłka, orzechy laskowe, czekolada karmel
Finisz: Długi, wytrawny, ziołowy
Patronką rocznika jest Pani Ewa Jaroszewicz, Operatorka procesu technologicznego w gorzelni
 

Okowita Pszenica 2023

Okowita Podole Wielkie Pszenica ma wiernych i zapalonych miłośników i fanów. W tegorocznej edycji chlebowe aromaty przechodzą w ustach w jabłka, karmel, by zakończyć wytrawnym finiszem zielonej herbaty i ziół. Wiele osób nie wyobraża sobie weekendowej kawy, czegoś słodkiego i kieliszka naszej pszenicznej okowity.

NOTKA DEGUSTACYJNA:
Nos: słodki, karmel rodzynki, ciasto drożdżowe, kruszonka
Usta: słodko wytrawne, jabłka, orzechy , karmel
Finisz: Wytrawny, zielona herbata, zioła, cierpkie jabłka
Patronką rocznika jest Pani Ewa Jaroszewicz, Operatorka procesu technologicznego w gorzelni

Okowita Jęczmień 2023

Jęczmień użyty w roku 2023 do produkcji okowity Podole Wielkie Jęczmień to odmiana Concerto. Znana i ceniona jako wybitna odmiana browarnicza. A okowita, która z niej powstała wręcz uderza intensywnym aromatem, który przechodzi w ustach i rozwija korzenne smaki, wzbogaca kawą i kakao. Znakomity długi finisz z nutami kakao i gorzkiej czekolady.

NOTKA DEGUSTACYJNA
Nos: Intensywny, gotowana gruszka z przyprawami korzennymi, kawa
Usta: pełne, korzenne przyprawy, brzoskwinie, kawa, kakao, morska nuta
Finisz: Długi, kakao, gorzka czekolada, zioła
Patronką rocznika jest Pani Ewa Jaroszewicz, Operatorka procesu technologicznego w gorzelni.